Skip to the main content

Interview met Paul Verhoeven

PAUL VERHOEVEN in 10 vragen…
(door Aly van Eijk)

 

1. Wie ben je, en waar ben je geboren en/of opgegroeid?
Mijn naam is Paul Verhoeven. Ik ben 69 jaar geleden geboren in Heerlen, waar ik 9 jaar heb gewoond. Door het werk van mijn vader zijn we een paar keer verhuisd: van Heerlen via Den Haag naar Groningen, waar ik op de middelbare school zat en ook heb gestudeerd. Tijdens mijn studie heb ik mijn vrouw Marja leren kennen. We hebben twee  dochters en vijf kleinkinderen.

2. Wat is of was je beroep?
Omdat ik in eerste instantie was uitgeloot voor medicijnen, heb ik eerst een jaar in de verpleging gewerkt, waarna ik ben gaan studeren en de huisartsenopleiding heb gedaan. Toen ik klaar was met mijn studie bleek het moeilijk om een huisartsenpraktijk over te nemen. Ik heb drie jaar lang als waarnemend huisarts door heel Nederland gewerkt. Daarna ben ik als bedrijfsarts aan de slag gegaan: in eerste instantie in loondienst en later als ZZP-er. In 2017 ben ik gestopt met werken.

3. Wie of wat heeft jou gestimuleerd om te gaan bridgen en hoe oud was je toen?
Mijn ouders speelden vaak bridge met vrienden en dat was altijd heel gezellig. Ik mocht dan meekijken. Als klein kind hield ik al van (kaart)spelletjes en de sfeer daaromheen.
Samen met mijn moeder ben ik lid geworden bij bridgeclub “Martini” in Groningen. Dat was mijn eerste kennismaking met het spelen op een bridgeclub. Ik was toen een jaar of 20. Daarna volgden door verhuizingen nog vele andere clubs.

4. Hoe lang ben je al lid van deze club en wat betekent bridge voor jou; wat vind je er zo leuk aan?
Toen ik in 1990 in Nijverdal kwam wonen heb ik eerst een tijd in Almelo gespeeld, bij de “Bridge Sociëteit”. Vanaf ongeveer 2000 ben ik lid van deze club, waarvan ik sinds 2012 bestuurslid ben.
Bridgen is voor mij: gezelligheid, samen tot een prestatie komen, uitdagend. Ik heb ook veel boeken over bridge; met name de boeken van Terence Reese en David Bird hebben mijn leven verrijkt!

5. Bridge jij om te winnen, of ben je iemand die het bridgen een aangenaam tijdverdrijf vindt, waarbij het spel belangrijker is dan de knikkers?
Prestatie is voor mij zeker wel van belang: het beste uit jezelf en je partner boven halen. Daar zet ik mij ook voor in, maar het spel op zich vind ik toch belangrijker dan de winst.

6. Hoe lang speel je al met je huidige bridgepartner?
Ik speel op twee avonden en heb ook twee verschillende bridgepartners; met beide speel ik nu twee à drie jaar.

7. Zijn er wel eens momenten dat je de neiging hebt jouw partner ernstig te willen toespreken vanwege en ongelukkige bieding of onhandig uitspelen; doe je dat dan ook? Kan dat in jullie partnership?
Soms heb ik die neiging wel ja. Ik probeer me dan in te houden, maar dat lukt niet altijd (bij deze excuses aan mijn bridgepartners!). Miscommunicatie in bieden of uitspelen is met beide partners altijd wel goed bespreekbaar. En uiteraard bega ook ik stommiteiten!

8. Heb je nog andere leuke bezigheden of hobby’s?
Ik heb brede interesses. Reizen (vakanties): het samen (met mijn vrouw) onderweg zijn, andere culturen, is wel een van mijn grootste hobby’s.
Nascholingscursussen vond ik altijd erg interessant. Verder lees en puzzel ik graag. Sinds enige tijd ben ik ook lid van een leesclubje. Ik houd ook van filosofie.
Werken in de tuin, lekker bezig zijn, wandelen, fietsen, koken en lekkere wijn hebben verder mijn belangstelling en ik doe al heel lang iets met aandelen.
En natuurlijk passen we geregeld op de kleinkinderen; zoals zij onbevangen naar het leven kunnen kijken is steeds weer een (vrolijke) eye-opener voor me.

9. Wat zou voor jou de bridgeavond leuker of plezieriger maken?
De kwaliteit van het bridgen verbeteren, zodat je nog meer uitdaging krijgt. Ik hoop dat het aantal leden in de toekomst weer zal toenemen en dat er meer interesse komt vanuit de jeugd. Verder zou ik de zaal gezelliger willen maken, maar daar hebben wij als club helaas weinig invloed op.

10. Wat zou je tot slot van dit interview nog graag willen zeggen?
Ik voel mij verbonden met de leden van onze club. Ik ben echt trots op al onze vrijwilligers en op het feit dat er nu weer instroom is vanuit de cursus, die ook door vrijwilligers van onze club wordt gegeven. Daar ben ik heel blij mee.

Nijverdal, maart 2023

Andere artikelen
Afmelden voor een speelavond

Afmelden voor een speelavond

Er zijn verschillende mogelijkheden/tijdstippen waarop u zich kunt afmelden. Op de normale...

10/01/2023 - webmaster
Uitslagenservice NBB op telefoon

Uitslagenservice NBB op telefoon

Op deze website worden altijd de uitslagen van de speelavonden getoond. Maar wist u dat het ook...

09/01/2023 - webmaster
Verdeling van taken binnen het bestuur

Verdeling van taken binnen het bestuur

Ons bestuur bestaat uit vijf taakprofielen. De taken zijn  als volgt verdeeld: Paul Verhoeven:...

16/11/2022 - webmaster